• 09/26/2022

Imortabt For NEETBuy Link
NEET Biology Crash Course

Buy Now

MTG Fingertips Biology

Buy Now

MS Chouhan Organic Chemistry

Buy Now

H.C Verma Physics

Buy Now

Grb Physical Chemisry

Buy Now

33 Years NEET PCB Chapterwise

Buy Now

Important MCQ on Protista For NEET 2022

Vinkmag ad

Solve some Important questions MCQ on Protista for NEET preparation. Protista is an important topic for your NEET exam in Biology Syllabus of class 11th and 12th as well. These questions are based on NCERT biology and NEET previous year asked questions.

Answers of all these questions are also given at the below of these mcq and in case if you find any mistakes in these questions then please let us know in the comment box below.

Important MCQ on Protista For NEET

1. Pick the wrong statement

(a) Diatoms are primarily produced in the oceans

(b) Diatoms are microscopic and float passively in the water

(c) Walls of diatoms are destructible easily

(d) Diatomaceous earth is formed by the cell walls of diatoms

Answer: (c)

2. In Dinoflagellates, the reserve food is

(a) Fucoxanthin

(b) Starch

(c) Alginic acid

(d) Mannitol

Answer: (b)

3. The cell walls form two thin overlapping shells in which group of organisms such that they fit together

(a) Euglenoids

(b) Dinoflagellates

(c) Slime moulds

(d) Chrysophytes

Answer: (d)

MCQ on protista

4. Protists include

(a) Bacteria, fungi, algae and Bryophyta

(b) Protozoa, algae and fungi

(c) Vascular plants, slime moulds, and fungi

(d) Bacteria, algae, protozoa, and Bryophyta

Answer: (b)

5. The protistan genome has

(a) Free nucleic acid aggregates

(b) Membrane-bound nucleoproteins embedded in the cytoplasm

(c) Gene containing nucleoproteins condensed together in a loose mass

(d) nucleoprotein in direct contact with cell substance

Answer: (b)

6. Micronucleus and macronucleus are the characteristic features of

(a) Balantidium and Hydra

(b) Vorticella and Nyctotherus

(c) Opalina and Nyctotherus

(d) Vorticella and Paramecium

Answer: (d)

7. A few protists possess structures to regulate their water content. They are

(a) membranes

(b) Chromatophores

(c) Nuclei

(d) Contractile vacuoles

Answer: (d)

8. Whorling whips are named so because of

(a) Type of nucleus

(b) Mode of movement

(c) Mode of reproduction

(d) Mode of nutrition

Answer: (b)

9. Red tide is caused by

(a) Noctiluca

(b) Ceratium

(c) Gonyaulax

(d) All of the above

Answer: (d)

10. The protist that reproduces both by binary fission and conjugation is

(a) Amoeba

(b) Euglena

(c) Paramecium

(d) Monocystis

Answer: (c)

Don’t forget to join our telegram channel for getting more study materials and questions on different topics like this. Click here to join now.

Read Previous

Important MCQ on Lipids For NEET 2022

Read Next

Important MCQ On Polio For NEET 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Most Popular

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy