• 09/26/2022

Imortabt For NEETBuy Link
NEET Biology Crash Course

Buy Now

MTG Fingertips Biology

Buy Now

MS Chouhan Organic Chemistry

Buy Now

H.C Verma Physics

Buy Now

Grb Physical Chemisry

Buy Now

33 Years NEET PCB Chapterwise

Buy Now

Important MCQ On Polio For NEET 2022

Vinkmag ad

Solve some of the Important MCQ on Polio For NEET preparation with NCERT based questions and also with previous year questions for NEET Class 11 and 12.

Answers of all these MCQ questions are also given at the below of each questions and if in case you find any kind of error or advice then please let us know in the comment box below.

NCERT Important MCQ on Polio For NEET

Important MCQ On Polio For NEET

1. This technique is commonly used for most viral vaccines

(a) Molecular biology

(b) Animal tissues in vitro

(c) Virus like particles (VLPs)

(d) traditional cell culture

Answer: (d)

2. This can eradicate Polio

(a) live polio vaccine

(b) killed polio vaccine

(c) combination of live and killed vaccines

(d) attention to sewage control and hygiene

Answer: (c)

3. The region where the polio virus multiplies in the body is

(a) intestinal cells

(b) nerve cells

(c) muscle cells

(d) none of the above

Answer: (a)

4. For the very first time, this virus was synthesized in the form of non-living crystals

(a) Bacteriophage

(b) Tobacco mosaic virus

(c) Flu Virus

(d) Pox virus

Answer: (b)

5. Which serious ailment does the Poliovirus cause all over the world?

(a) mental retarded ness

(b) brain haemorrhage

(c) paralysis

(d) poliomyelitis

Answer: (d)

6. In 1955, the person who invented the Polio vaccine was

(a) Hiram Maxim

(b) Theodore Roosevelt

(c) Jonas Salk

(d) Joseph Stalin

Answer: (c)

7. The causative of the disease, Polio is

(a) Fungus

(b) Virus

(c) Bacteria

(d) Toxin

Answer: (b)

8. Interferons curb infection of

(a) cancer

(b) bacteria

(c) fungi

(d) none of the above

Answer: (d)

9. This virus has RNA and DNA both

(a) Herpes Virus

(b) Leuko Virus

(c) Polio virus

(d) Cyanophage

Answer: (b)

10. Pick the correct statement regarding vaccines of Polio

(a) Salk is an inactivated polio vaccine

(b) Sabin is live attenuated polio vaccine

(c) Salk and Sabin are polio vaccines

(d) All the above are correct

Answer: (c)

Get more study materials like Important MCQ of Polio For NEET

Search for your wanted study materials from our website NEET EXAM BOOSTER

Click here to join our telegram channel for more free study materials for your neet preparation like this.

Join our email community by filling your email below and get every important updates about NEET.

Loading

Read Previous

Important MCQ on Protista For NEET 2022

Read Next

[PDF]Arihant Master The NCERT Biology PDF – Download Volume 1 and 2

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Most Popular

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy