• 09/26/2022

Imortabt For NEETBuy Link
NEET Biology Crash Course

Buy Now

MTG Fingertips Biology

Buy Now

MS Chouhan Organic Chemistry

Buy Now

H.C Verma Physics

Buy Now

Grb Physical Chemisry

Buy Now

33 Years NEET PCB Chapterwise

Buy Now

Important MCQ on Lipids For NEET 2022

Vinkmag ad

Let’s solve some of the important MCQ on Lipids (Lipids are organic compounds that contain hydrogen, carbon, and oxygen atoms, which forms the framework for the structure and function of living cells.) for NEET exam preparation. Lipid holds some important place in your syllabus in NEET so you need to complete this topic more carefully.

MCQ on Lipids For NEET

1. Beta-oxidation of fatty acids occurs in

(a) Peroxisome

(b) Peroxisome and Mitochondria

(c) Mitochondria

(d) Peroxisome, Mitochondria and ER

Answer: (C)

2. Rancidity of lipids of lipid-rich foodstuff is because of

(a) Reduction of fatty acids

(b) Hydrogenation of unsaturated fatty acids

(c) Dehydrogenation of saturated fatty acids

(d) Oxidation of fatty acids

Answer: (d)

3. The degree of unsaturation of lipids can be measured as

(a) Iodine number

(b) Saponification number

(c) Reichert Meissel number

(d) Polenske number

Answer: (a)

MCQ on Lipids

4. This molecule acts as molecular chaperones to assist the folding of proteins

(a) Vitamins

(b) Carbohydrates

(c) Amides

(d) Lipids

Answer: (d)

5. The specific gravity of lipid is

(a) 1.5

(b) 1.0

(c) 0.8

(d) 0.2

Answer: (c)

6. In fats, the number of OH groups can be expressed as

(a) Reichert-Meissil number

(b) Polenske number

(c) Iodine number

(d) Acetyl number

Answer: (d)

7. Which of these is not a lipid?

(a) Fats

(b) Oils

(c) Proteins

(d) Waxes

Answer: (c)

8. This is an example of derived lipids

(a) Terpenes

(b) Steroids

(c) Carotenoids

(d) All of the above

Answer: (d)

9. The abundantly distributed enzyme in germinating seeds and adipocytes is

(a) Lipase

(b) Proteases

(c) Cellulase

(d) Nuclease

Answer: (a)

10. An example of ____________ is Carnauba wax

(a) Soft wax

(b) Liquid wax

(c) Hard wax

(d) Archaebacterial wax

Answer: (c)

Don’t forget to join our Telegram channel (click here to join now) for more study materials and important questions mcq like this.

Read Previous

MCQ on Climate For NEET – 10 Important questions

Read Next

Important MCQ on Protista For NEET 2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Most Popular

We use cookies in order to give you the best possible experience on our website. By continuing to use this site, you agree to our use of cookies.
Accept
Privacy Policy